FAQ LOGOTYPER
FAQ TRYCKSAKER
FAQ WEBBDESIGN

FAQ - Logotyper

Vår sida med vanliga frågor och svar om logotypdesign syftar till att hjälpa dig att få svar på dina frågor om design av logotyper. Här hittar du svar på allt från processen för att ta fram en logotyp till hur du kan använda din logotyp för att öka igenkänning och bygga ditt varumärke. Vi hoppas att dessa svar kommer att hjälpa dig att få en bättre förståelse för vad som är involverat i att ta fram en logotyp och hur den kan hjälpa ditt företag att nå sin fulla potential.

Vad är processen för att ta fram en logotyp?

Processen för att ta fram en logotyp inkluderar erfterforskning om företagets historia (om det inte är nystartat), målgrupp, värderingar och konkurrenter. Baserat på dessa efterforskningar skapas sedan ett eller några koncept och presenteras för kunden. Efter att kunden har valt ett koncept, arbetar designern för att finslipa och förbättra designen till en slutgiltig version.

Hur lång tid tar det att ta fram en logotyp?

Tiden för att ta fram en logotyp varierar beroende på projektets omfattning, men vanligtvis tar det mellan 2-4 veckor. Om det finns särskilda deadlines att ta hänsyn till kan arbetet göras snabbare. Men det beror också på hur snabbt kunden ger feedback på logotypen.

Vad är kostnaden för att ta fram en logotyp?

Kostnaden för att ta fram en logotyp varierar också beroende på projektets omfattning och tidsramar. Det är vanligt att designföretag erbjuder olika paket och prissättningar beroende på kundens behov. Skriv gärna en rad till oss på info@pe-form.se där du beskriver dina önskemål så kan vi ordna en offert helt kostnadsfritt.

Kan jag ha vissa färger eller typsnitt i min logotyp?

Ja, det är möjligt att använda vissa specifika färger eller typsnitt i en logotyp. Det är viktigt att se till att dessa element passar bra ihop och också representerar företagets värderingar och mål. Vanligtvis om ett företag är etablerat så vill man behålla och förvalta t.ex. en färg eller någon typ av symbolik för att marknaden ska känna igen företaget, även om logotypen i sin helhet är ny.

Vilken information behöver ni för att ta fram en logotyp?

Designern behöver information om företagets målgrupp, värderingar och konkurrenter, liksom eventuella idéer eller krav som kunden har för designen. Det kanske viktigaste är vad man vill förmedla för känsla med logotypen.

Kan jag få min logotyp i olika filformat?

Ja, det är möjligt att få en logotyp i flera filformat, även om det vanligtvis räcker med .jpg, .png, .eps och .svg.

Hur kan jag vara säker på att min logotyp är unik?

Designern genomför en grundlig undersökning för att se till att logotypen är unik och inte liknar någon annan logotyp som redan finns på marknaden. Detta genomförs bl.a. genom s.k. reverse image search, samt genom att gå igenom olika databaser som finns tillgängliga. Det finns dock inga fullständiga garantier då det finns miljoner logotyper över hela världen. Samtidigt kan man fråga sig om det är ett problem om man senare upptäcker att en liten verksamhet i ett annat land använder en logotyp som är snarlik ens egna på något sätt och de inte är konkurrenter eller ens i samma bransch som en själv.

Kan jag ha mina egna idéer om designen av logotypen?

Ja, kunden kan definitivt dela sina idéer och önskemål med designern och designern kan ta hänsyn till dem vid utformningen av logotypen.

Kan jag ändra designen efter att den är klar?

Ja, det är möjligt att ändra designen efter att den är klar, men det kan finnas extra kostnader för detta beroende på hur mycket arbete som krävs för att göra ändringarna.

Vilka är de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till vid design av en logotyp?

De viktigaste aspekterna att ta hänsyn till vid design av en logotyp inkluderar att den ska vara enkel, unik, lätt att känna igen och förmedla rätt kärnvärden.

Hur kan en logotyp hjälpa mig att skilja mig från mina konkurrenter?

En logotyp kan absolut hjälpa dig att skilja dig från konkurrenterna genom att representera ditt varumärkesidentitet på ett unikt sätt och skapa igenkänning bland din målgrupp. En logotyp är ofta det första man ser av ett företag och det är viktigt att göra rätt intryck.

Vad händer om jag inte är nöjd med logotypen?

Om du inte är nöjd med logotypen kan du prata med designern om ändringar och justeringar. De flesta designföretag erbjuder revisioner inom en viss tidsram efter att logotypen har slutförts. På Pe-form ingår en nöjd-kund-garanti som ger mycket trygghet vid beställning.

FAQ - Trycksaker

Vår FAQ-sida för trycksaksproduktion är till för att hjälpa dig att få svar på dina frågor om trycksaksproduktion. Vi har samlat de vanligaste frågorna som våra kunder har ställt genom åren och sammanställt dem på en och samma plats för att underlätta för dig.

Vad är skillnaden mellan digital och offsettryck?

Digitaltryck används för mindre upplagor och är snabbare och billigare än offsettryck, som används för större upplagor och ger högre kvalitet. Dock har digitaltryck i nya maskiner kommit långt framåt i utvecklingen vilket också betyder mycket hög kvalitet i trycket.

Vilka färger ska man använda vid tryckning?

Vi kan använda en mängd olika färger vid tryckning, inklusive CMYK, PMS och metallicfärger.

Vad är PMS-färg?

PMS står för Pantone Matching System, vilket är en standardiserad färgskala som används i grafisk design och tryckning. PMS-färger är numrerade och kan exakt matchas för att säkerställa konsistens i färgåtergivning på olika trycksaker. Dessa färger kan vara särskilt användbara när det krävs exakt färgmatchning på logotyper eller andra varumärkesidentifierande element. PMS-färger används ofta i trycksaksproduktion för att säkerställa att färgerna blir så exakta som möjligt.

Vad är CMYK-färg?

CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow, och Key (svart) och är en subtraktiv färgmodell som används i trycksaksproduktion för att producera fullfärgsbilder genom att kombinera dessa fyra tryckfärger. I CMYK-färgmodellen används tryckfärger för att producera ett stort antal färger genom att blanda olika mängder av de fyra tryckfärgerna. CMYK-färgmodellen används vanligtvis för tryckning på papper men även andra ytor. Detta skiljer sig från RGB-färgmodellen som används för skärmbaserade bilder, där färgerna rött, grönt och blått används för att skapa färger på en skärm. Genom att använda CMYK-färgmodellen kan tryckproducenter uppnå en bred variation av färger och nyanser i tryckta material.

Vad är vektorgrafik?

Vektorgrafik är en typ av digital grafik som är baserad på matematiska formler som beskriver linjer, kurvor och former, istället för att lagra bildinformation i pixelbaserade rasterbilder (bitmap). Vektorgrafik skapas med hjälp av vektorgrafikprogram, där man kan skapa och redigera grafiska element som är skalbara utan att förlora skärpa eller kvalitet. Detta gör vektorgrafik idealisk för trycksaksproduktion, logotyper, ikoner, illustrationer, affischer och andra designprojekt där man behöver flexibilitet i storlek och upplösning. Ett vanligt exempel på vektorgrafik är en logotyp, som kan skalas upp eller ner i storlek utan att förlora kvalitet eller skärpa, vilket ger en mer professionell och enhetlig presentation av varumärket. Vanliga filformat för vektorgrafik är EPS, AI, PDF och SVG.

FAQ - Webbdesign

Vår FAQ-sida för trycksaksproduktion är till för att hjälpa dig att få svar på dina frågor om trycksaksproduktion. Vi har samlat de vanligaste frågorna som våra kunder har ställt genom åren och sammanställt dem på en och samma plats för att underlätta för dig.

Vilka är stegen i processen för att bygga en hemsida?

Stegen i processen för att bygga en hemsida kan variera, men vanligtvis inkluderar de följande steg: planering, design, utveckling, lansering och underhåll.

Vilken typ av webbplattform ska jag välja för min hemsida?

Valet av webbplattform beror på dina behov och preferenser. Vi har valt att jobba med WordPress, eftersom den är störst och populärast. Det betyder att den har en mycket aktiv utvecklarcommunity och den uppdateras med nya funktioner och säkerhetsuppdateringar regelbundet. Den är också mycket flexibel och passar de flesta typer av webbplatser.

Vad är en responsiv webbplats och varför är det viktigt?

En responsiv webbplats är en webbplats som automatiskt anpassar sig till olika skärmstorlekar och enheter, vilket är viktigt för att säkerställa att webbplatsen fungerar bra på alla enheter, inklusive mobila enheter.

Kan jag integrera mina sociala mediekanaler på min hemsida?

Ja, det är möjligt att integrera sociala mediekanaler på din hemsida. Det kan bidra till att öka din räckvidd och engagemang på sociala medieplattformar. Det enklaste sättet är att använda plugins från t.ex. Smash Balloon eller motsvarande.

Hur optimerar jag min hemsida för SEO?

Hur optimerar jag min hemsida för SEO?

Att optimera din hemsida för SEO innebär att göra din webbplats mer synlig på sökmotorer genom att inkludera relevanta nyckelord, metataggar och länkar. Ett företag som kan SEO kan hjälpa er att hitta de rätta nyckelorden som folk söker efter, och hjälpa er att skapa innehåll som är relevant och sökbart enligt de sökorden. Sidans struktur och funktioner bör också vara rätt inställda. Google tar även hänsyn till användarupplevelsen och om sidan länkas till från andra sajter.

Hur optimerar jag min hemsida för SEO?

Att optimera din hemsida för SEO innebär att göra din webbplats mer synlig på sökmotorer genom att inkludera relevanta nyckelord, metataggar och länkar. Ett företag som kan SEO kan hjälpa er att hitta de rätta nyckelorden som folk söker efter, och hjälpa er att skapa innehåll som är relevant och sökbart enligt de sökorden. Sidans struktur och funktioner bör också vara rätt inställda. Google tar även hänsyn till användarupplevelsen och om sidan länkas till från andra sajter.

Kan jag få hjälp med att ta fram innehåll för min hemsida?

Ja, du kan få hjälp med att ta fram innehåll för din hemsida från professionella copywriters eller content creators. Pe-form har erfarenhet av att ta fram texter genom en kombination av personlig research, intervjuer och artificiell intelligens.

Vad är skillnaden mellan UX och UI design?

UX (user experience eller användarupplevelse) och UI (user interface eller användargränssnitt) design är båda viktiga aspekter av webbdesign. UX fokuserar på användarupplevelsen och funktionaliteten på hemsidan medan UI fokuserar på den visuella presentationen av hemsidan.
crossmenu