3 juni 2023

10 trender inom ikondesign att hålla koll på 2023

Få koll på ikondesignens hetaste trender inom ikondesign! 🎨💥

Ikondesign har blivit en av de mest eftertraktade formerna av grafisk design i dagens digitala värld. Visuella ikoner hjälper till att kommunicera budskap på ett snabbt och tydligt sätt. Men varje år utvecklas och förnyas ikoners design för att hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna och teknologierna. Idag ska vi titta på tio ikondesign-trender som du bör hålla koll på.

10 trendiga ikondesigner som du inte vill missa! 🔥👀

Ikonerna är en viktig del av vilken applikation som helst. Med hjälp av dem kan vi förstå betydelsen av en funktion utan ens att använda den. En snabb titt på telefonikonen – och användaren förstår att de kan ringa någon genom att trycka på knappen. Men dessa små bilder bör inte försummas. Annars kommer en webbplats eller app att vara svår att använda eftersom människor kommer att slösa tid på "onödig" tankeverksamhet. Hur undviker man detta?

Sedan 1981, när den första ikonuppsättningen skapades, har trender förändrats, liksom teknologier. Genom att följa de senaste ikondesignstrenderna kan du förbättra användargränssnittet och användarupplevelsen, skapa unika utseenden och göra produkten lättillgänglig även för personer med särskilda behov.

Vilka ikontyper kommer att bli populära nästa år? Vi har samlat de senaste trenderna med exempel, så att du kan få lite inspiration eller anpassa designerna för din applikation.

Eco set icons

3D-ikoner

Tredimensionella objekt ger din design extra volym och djup. De har mer berättarkraft än platta ikoner, särskilt om de liknar verkliga objekt. Som en metallnyckel i justeringsknappen. Det är mer illustrativt.

3D-stilen är mycket flexibel. Beroende på rendering, texturer och detaljnivå kan den passa in i olika områden: e-handel, detaljhandel, medicin, etc. Stora bubbel-liknande grafik är mycket populära inom webbikondesign eftersom de ger fler sätt att uttrycka företagets identitet och stil.

Tredimensionella ikoner kan vara lite knepiga eftersom de är visuellt tunga. Så det är bättre att inte överanvända denna trend. Dessutom kommer de att dra uppmärksamheten från innehållet självt och kanske inte blandas väl med allvarliga avsikter.

Handritade ikoner

Handritade ikoner

Behöver du en unik stil? Då är denna ikondesigntrend värd att kolla in. Du kan rita ikonuppsättningen själv och sedan överföra den till vektorformat. Små ojämnheter ger mer spontanitet och individualitet. Ofullständiga detaljer förmedlar varumärkets budskap och estetik tack vare ritningen. På så sätt kommer människor lätt att komma ihåg dina visuella element och känna igen applikationen.

Dessutom kan du variera stilen efter dina behov: tjocklek, färger, linjer, former, etc. Genom att justera dessa aspekter hittar du den bästa kombinationen för att representera produkten individuellt.

Tjocka ikoner

Tjocka ikoner

Linjer har varit en ikondesigntrend under en tid. År 2023 föreslår tendensen att göra linjerna tjockare. Sådana grafik är lättare att upptäcka och klicka på. Det ser fräscht ut jämfört med tunna linjeikoner som dominerar applikationerna. Tjocka ikoner kan vara enfärgade eller fyllda, beroende på dina behov.

Det finns några knep du bör komma ihåg när du använder denna trend. För det första kräver sådana ikoner mer utrymme. Dessutom måste designern vara konsekvent med linjetjocklek och storlek. Några få pixlar kan förstöra hela intrycket.

Sök efter isometric icons

2D-ikoner med djup

Att skapa volym och djup i en tvådimensionell yta är ganska svårt. Men det är en trend för stora grafik i applikationsikondesignen.

Du kan använda fallande skuggor och bygga geometri med hjälp av hårda former för att skapa volym och djup. Genom att använda rätt kombination kan du få det att se ut som en tredimensionell effekt. Denna funktion gör dessa ikoner iögonfallande men kräver också mer ledigt utrymme. Som ett resultat kan de användas för ganska stora områden eller tillsammans med andra element som en logotyp.

Enkel minimalism

Förenklade ikoner

Denna typ av ikon representerar uttrycket "less is more". Enkla element utan detaljer är mycket utbredda. Du kan se dem nästan överallt.

Deras stora fördel är den illustrativa kraften. Förenklade ikoner representerar tydligt något identifierbart, så användaren behöver inte tänka på funktionens syfte utan känner igen den omedelbart. Detta förbättrar användarupplevelsen och gör applikationen lätt att förstå. Det engagerar potentiella kunder redan från början. Samtidigt behöver du inte göra elementen till en exakt representation av objektet eller alternativet. Med denna ikondesign har du möjlighet att använda vilken form som helst medan syftet fortfarande är igenkännbart.

Färgade former på ikoner

Ikoner med färgade former

Om du vill använda linjeikoner men med en kreativ touch kan du lägga till färgade former, som en cirkel eller en fyrkant. På så sätt blir de visuella elementen mer märkbara i användargränssnittet, särskilt om det finns många andra grafik.

Nyckeln till framgång här är att välja rätt färgkombination och placera den klokt. Vanligtvis flyter fyllda former bara i bakgrunden, men du kan experimentera vidare. Figurens storlek är också avgörande. En stor objekt kommer att förvirra användaren och dra all uppmärksamhet, medan en liten form kommer att se ut som designerns misstag. Om du är osäker, applicera figuren i full ikonstorlek.

Abstrakta ikoner

Abstrakta ikoner

Vet du inte vilken ikon som motsvarar appinnehållet? Prova att använda en abstrakt form istället för ett verkligt objekt. Denna stil ger en nypa fantasi till

För att skapa en relevant ikon bör du undvika att slumpmässigt kopiera något verkligt objekt. Samtidigt bör elementen inte se för konstiga ut. Att skapa en form som liknar din logotyp är heller inte ett klokt beslut eftersom det kan störa visuella helheten. För att göra den abstrakta webbikondesignen mer solid kan du välja färgpaletten för ditt varumärke.

Flat design, eller platta ikoner

Platta ikoner

Denna stil har varit extremt trendig under en tid. Företag som Google har lagt till platta element i alla sina designer och logotyper. I jämförelse med volyminösa grafik är platta ikoner enkla 2D-former utan detaljer som texturer eller skuggor. Starka färger hjälper sådana ikoner att sticker ut i gränssnittet.

Populariteten för den platta stilen beror på dess tydlighet, så den fungerar bra med andra stilar och trender. Dessutom är sådana ikoner perfekta för små storlekar och har hög skalbarhet.

Dämpade färger ger lyxigare intryck

Ikoner med dämpade färger

Har du ett varumärke inom hudvård eller mat? Då kan du använda naturliga färger och dämpade toner när du designar appikoner. De associeras vanligtvis med skönhet, femininitet, lugn, etc. Därför har användningen av dessa färger blivit en trend inom kosmetikabranschen. Människor förväntar sig helt enkelt att företag inom hälsa och vård använder dämpade toner. Genom att använda mjuka färger som blekblått, grönt, brunt och andra kan du skapa en perfekt uppsättning ikoner som kommer att vara relevanta i flera år.

Dämpade färger överväldigar inte ögonen, så att människor kan stanna längre på webbplatsen eller i programvaran. De kommer att vilja titta på produkterna eller tjänsterna du erbjuder.

Det är sällan fel med en snygg gradient

Gradient-ikoner

Gradients har erövrat webb- och applikationsdesign. År 2023 har det även nått mindre element. Det finns olika former av denna stil, till exempel fullständigt gradientbakgrund för vita ikoner eller gradientlinjer på enfärgade ytor.

En av dess fördelar är obegränsad kreativitet: det finns miljontals sätt att kombinera färger och gradientformer på. Du kan återspegla olika egenskaper och drag hos ditt företag. Denna funktion hjälper projektet att sticka ut bland andra, även om de har en något liknande stil. Som ett resultat kommer du att göra ett intryck på potentiella kunder. Denna ikondesigntrend är viktig för startups och små företag eftersom deras varumärken behöver så mycket uppmärksamhet som möjligt.

Företag som Adobe och Instagram har redan hoppat på denna trend och ändrat några av sina ikoner. Till exempel har Adobe Creative Cloud nu en gradientikon.

Tips för att designa snygga ikoner för appar med hjälp av trenderna

När du tillämpar de senaste trenderna på riktiga fall får du inte glömma att följa de vanliga designtreglerna:

  • Bygg kompositionen enligt rutnätet och geometri.
  • Lämna tillräckligt med luft.
  • Använd färger som motsvarar varumärket och företaget.
  • Börja med att designa den minsta storleken och skala upp.
  • Undvik att dekorera ikonerna med för mycket onödiga detaljer.
  • Testa flera designvarianter.

Använd trenderna inom ikondesign till din fördel

Genom att använda de senaste trenderna kan du skapa en genomtänkt UI som ger en perfekt användarupplevelse. Ikonerna är en viktig del av detta, eftersom de hjälper användarna att navigera i appen. Men att jaga alla trender på en gång är inte en klok idé. Välj de trender som passar ditt företag, framtida mål och målgrupp och implementera dem en i taget. Testa också de modifierade designerna.

Skriven av Pepe Juntunen
Designer & founder, Pe-form
crossmenu