19 juni 2023

RGB och CMYK: Förstå skillnaderna

När det gäller RGB vs CMYK, vad är skillnaden?

Dessa färglägen är bäst lämpade för olika ändamål - RGB för digitalt arbete och CMYK för tryck. Båda dessa färglägen blandar färger för att skapa olika nyanser. Den främsta skillnaden är vad de vanligtvis används för inom design: RGB är färgläget som passar bäst för digitala designprojekt och CMYK är bäst för tryck.

Den största skillnaden mellan RGB- och CMYK-färgblandningslägena är vilka typer av design de används för

RGB-färgblandning är huvudsakligen för digitala designprojekt (som webb, TV- eller smartphone-filer), medan CMYK-läget används för tryckta designprojekt (som T-shirts, broschyrer eller visitkort).

Förutom denna huvudsakliga skillnad skiljer sig också RGB- och CMYK-färglägen i sina primära färger, blandningslägen, maximala färgomfång med mera.

RGB är en additiv process där ljus skapar färger. I detta läge är rött, grönt och blått de primära färgerna och de kombineras för att skapa vitt ljus.

Man kan betrakta CMYK som motsatsen. I detta läge skapar pigment färgen och blandningen är en subtraktiv process. Cyan, magenta, gul och svart är de färger som används i CMYK. (Cyan, Magenta, Yellow och Key Color – som är svart dvs "K" i "CMYK")

RGB-läget skapar flest färgkombinationer med 16,7 miljoner färger jämfört med CMYK:s 16 000 möjligheter. Trots att det finns ett större färgomfång i RGB-färgrymden så är RGB-filer vanligtvis mindre i filstorlek än CMYK-filer.

Detta är RGB

RGB-färgläge använder rött, grönt och blått som sina primära färger. Eftersom det använder belysning för att definiera färg är det bäst lämpat för digitala projekt som visas på smartphones eller datorer. Digitala skärmar har pyttesmå röda, gröna och blå lampor som lyser med olika intensitet för att visa färg på skärmen. Dessa lampor försöker efterlikna de röda, gröna och blåa färgreceptorerna i mänskliga ögon, som kallas tappar. För att skapa olika färger lyser LED-lamporna med rött, grönt och blått med olika intensiteter. Full intensitet av alla tre färger skapar vitt ljus. Utan något ljus som lyser - frånvaron av alla tre färger - blir det svart. Varje lampa kan lysa med en intensitet mellan 0 och 255.

När ska man använda RGB?

Undrar du när du ska använda RGB istället för CMYK? RGB-läget är bäst lämpat när digitala designprojekt ingår i din arbetsprocess. Även om många skrivare nuförtiden kan konvertera RGB-filer till CMYK är det bäst att undvika konvertering vid detta skede om det är möjligt, eftersom dina färger förmodligen inte kommer att bli korrekta i den slutliga utskriften.

Om du är redo att börja designa, använd RGB-läge för webb-, app- eller sociala medieprojekt som:

 • Webb- eller applogotyper
 • Onlineknappar eller grafik
 • Digitala ikoner
 • Onlineannonser
 • Bilder för sociala medier
 • Profilbilder
 • Bakgrunder för sociala medier
 • Video
 • GIF-animationer
 • Infographics för webben

Detta är CMYK

CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow och Key color (svart). Denna subtraktiva blandningsprocess använder pigment och raster (ett punktmönster) för att skapa nya färger. Du kan prova detta med lite hushållsfärg hemma. Röd färg blandat med gul kommer att ge orange.

Eftersom cyan-, magenta- och gult i skrivare inte är tillräckligt täckande används även svart bläck i en separat kassett. Detta beror på att även om du skulle lägga på cyan, magenta och gult samtidigt skulle färgen inte vara tillräckligt opak för att producera svart.

När ska man använda CMYK?

Osäker på vilket färgläge som används i tryckta designer? CMYK används nästan alltid för tryckta produktioner. Vi rekommenderar att börja designa i RGB eftersom den utökade färgrymden ger större möjligheter att göra justeringar tills du är nöjd med din design. När du sedan är nöjd med designen konveterar du designen till CMYK. Så om du har några av följande projekt i din arbetsprocess ska slutprodukten alltid vara i CMYK-färg.

 • Klistermärken
 • Visitkort
 • Kontorsmaterial
 • Skyltar eller reklamtavlor
 • Affischer
 • Flygblad
 • Broschyrer
 • T-shirts
 • Magnetiska bildekaler
 • Pennor, muggar eller annat reklammaterial
 • Produktförpackningar
 • Restaurangmenyer
 • Alla tryckta annonser

Om du planerar att använda mönster i din tryckdesign bör du se till att de är lämpligt dimensionerade så att inga detaljer går förlorade i det färdiga tryckta arbetet.

Hur man skriver ut en mättad svart, när skrivarens svarta inte är svart nog

Är du redo att skriva ut dina alster? Prova att använda en av dessa mättade svarta färgkombinationer istället för det vanliga svarta bläck som medföljer de flesta CMYK-skrivare. Det kommer också att hjälpa dig undvika problem som kan uppstå vid användning av vanligt svart bläck från skrivaren som t.ex. utspädd svart nyans, oönskad transparens eller övermättnad av bläcket.

Standard-svart - C:0 M: 0 Y: 0 K: 100

Mättad svart - C: 20 M: 20 Y: 20 K: 100

Djup svart - C: 60 M: 40 Y: 40 K: 100

RGB-färg vs CMYK: Vilka filformat är bäst?

Med olika filapplikationer för RGB vs CMYK, såsom digitala vs tryckta resultat, undrar du kanske vilka filformat som är bäst att spara din design i. Filtypen du sparar din design i kan påverka dess kvalitet, skalbarhet, möjligheter till lagerhantering med mera.

Här är en tabell som beskriver de vanliga användningsområdena och egenskaperna hos filformaten EPS, AI, PSD, JPEG, GIF, PNG, SVG och TIFF:

FormatAnvänds förKvalitetStöd för alfaStöd för vektorCMYK-stödRGB-stöd
EPSTrycksaker, vektorgrafikLossless eller lossyJaJaJaJa
AITrycksaker, vektorgrafikLosslessJaJaJaJa
PSDBildredigering, grafisk designLosslessJaJaJaJa
JPEGFotografier, webbLossyNejNejJaJa
GIFAnimerade bilder, webbgrafikLosslessNej*NejNejJa
PNGWebbgrafik, bildtransparensLosslessJaNejNejJa
SVGWebbutveckling, vektorgrafikLosslessJaJaNejJa
TIFFTrycksaker, högkvalitativa bilderLosslessJaJaJaJa
* En GIF-bild kan ha transparens genom att en av färgerna anges som transparent. Detta ger dock inte mjuka kanter och saknar möjligheten att skapa gradvis transparens.

Kvalitet (komprimering):

 • Lossless: Komprimerar filen utan att förlora någon bildinformation eller bildkvalitet.
 • Lossy: Komprimerar filen genom att ta bort viss information eller bildkvalitet. Detta kan leda till ännu mindre filstorlek, men det kan också försämra bildkvaliteten.

Stöd för alfakanaler:

 • Filformatet stöder alfakanaler, vilket innebär att det kan bevara och visa genomskinlighet i bilder eller grafik. Alfakanalen är den fjärde "färg"-kanalen (utöver Röd, Grön och Blå) som bestämmer graden av genomskinlighet av en pixel.

Vektorgrafik:

 • Filformatet stöder vektorgrafik, vilket innebär att bilder och grafik representeras med matematiska formler istället för pixlar. Detta möjliggör skalbarhet och upprätthåller skärpa oavsett storlek.

CMYK-stöd:

 • Filformatet stöder CMYK-färgrymden, vilket vanligtvis används för trycksaker. CMYK representerar de fyra färgerna Cyan, Magenta, Yellow (Gul) och Key (Svart).

RGB-stöd:

 • Filformatet stöder RGB-färgrymden, vilket vanligtvis används för digitala skärmar. RGB representerar de primära färgerna Röd, Grön och Blå.

Observera att detta är en allmän översikt och egenskaperna kan variera något beroende på specifika versioner eller inställningar för filformaten.

Hur man vet om en fil är i RGB eller CMYK

Så här kontrollerar du färgläget i några av de huvudsakliga programvarorna du kommer att använda: Photoshop, Illustrator och InDesign.

Photoshop: Färgläget i Photoshop anges inom parentes efter flikarna för dokumenten. Du kan också navigera till Image > Mode.
Illustrator: Flikarna för dokumenten kommer också att ha färgläget angivet inom parentes i Illustrator. Du kan också hitta det genom att navigera till File > Document Color Mode.

Hur man konverterar mellan RGB och CMYK

Om du upptäcker att du har börjat ditt projekt i fel färgläge, behöver du inte bekymra dig! Det är möjligt att ändra färglägen i all vanlig designprogramvara.

När du ändrar färgläge kan du märka att vissa färger ändras något. Du kanske behöver justera dina färger lite för att se till att de ser likadana ut som tidigare. Om du behöver hjälp kan en snabb sökning på Google efter färgomvandlare hjälpa dig att komma igång.

Om du behöver ändra färgläget för din design, läs nedan för instruktioner om hur du gör det i Photoshop, Illustrator och InDesign.

Hur man ändrar färgläge i Photoshop

Följ dessa steg för att ändra färgläget i Photoshop

Navigera till Image > Mode och välj RGB eller CMYK

Hur man ändrar färgläge i Illustrator

Markera objekten du vill ändra färgläge på och navigera till Edit > Edit colors och välj RGB eller CMYK.

Observera att du behöver välja File > Document color mode för att byta färgläget mellan RGB och CMYK om du vill att hela dokumentet ska ha ett visst färgläge.

Hur man ändrar färgläge i InDesign

Om du har grafik eller bilder länkade till InDesign är det bäst att ändra färgläge i dessa filers ursprungliga program enligt ovan.

Skriven av Pepe Juntunen
Designer & founder, Pe-form
crossmenu